הכל קרה לפני שבועיים, אז עלה פוסט של מותג האופנה האמריקאי האהוב SELKIE ובו קולקציית ולנטיין מיוחדת. הקולקציה הציגה את עיצובי המותג הייחודים בהדפסים שונים של כלבים וחתולים מצוירים. עד מהרה התברר שה"קולקציה" נוצרה עם בינה מלאכותית, חרם הוכרז והמותג ספג פגיעה קשה.
בשנה האחרונה נראה כי כולם מדברים ואף מכניסים בצורה כזו או אחרת את הבינה המלאכותית לחייהם.
כן, החל מרופאים שנעזרים בצ'אט GPT כדי לאבחן חולים. ועד לחברות שנעזרות במיד ג'רני כדי להביא את החלומות שלהם לכדי אימג'ים מציאתיים. נראה כי כל העולם מנסה את היכולות של הבינה המלאכותית. ובעוד רבים נהנים ממנה, ישנם אנשים שמצאו את עצמם כמעט מוחלפים על ידיה. החל מגרפיקאים ועד לכותבים במערכות הגדולות בעולם. קחו לדוגמא את אתר BUZZFEED שפיטר בפברואר 2022 כ-12% מהכותבים שלו. ורק שבועיים לאחר מכן ה"עסיק" את צ'אט GPT (עשה עסקה לשימוש בתוסף של החברה) לכתוב את התוכן והשאלונים שלו. וזה עוד מבלי שנפרט את הסקנדל שנוצר בהוליווד בעקבות עליית הטכנולוגיה.
גם בתעשיית האופנה נוצר חשש גדול אצל עובדים רבים שכבר ראו איך הם מוחלפים בבינה מלאכותית. באוקטובר האחרון פרסם מגזין ווג מחקר שערך עם גוגל ובו נמצא כי רבים בתעשייה מאמינים שהטכנולוגיה תטיב למותגים. על פי המחקר שימוש ב-AI ישפר את האופן בו תופסים הלקוחות את המותג. הוא יגדיל את הנאמנות אליו וכן גם יגדיל את המכירות. מחקר אחר שעשה מגזין BOF עם חברת מקנזי מראה כי 73% מאנשי התעשייה שמים את הכנסת הבינה המלאכותית לחברתם כעדיפות עליונה. ושליש מהם כבר השתמשו בבינה בצורה כל שהיא בתהליך העיצוב שלהם.
על פניו נראה כי המדיה הציגה בפני רבים כי AI לא יפגע בהם, אלא ישפר את יצירותיהם ויעזור לקדם את עבודותיהם. אלא שבפועל שימוש כזה מרתיח את הקונים.
אז מה בעצם קרה? מותג האופנה האמריקאי SELKIE שהתפרסם בזכות שמלות הפופ האייקוניות שלו יצא בקולקציה מיוחדת בה הדפס של חתולים וכלבים. אותו הדפס נראה כמו יצירת אמנות של ממש והלקוחות התרשמו מהעובדה המופלאה שהושקעה בהן. אלא שלגולשת אחת גרם הדבר להרים גבה ולשאול האם מדובר בכלל באימג' שנוצר ב-AI. המותג ענה לתגובה שאכן מדובר באימג'ים שיצרה המעצבת הראשית קימברלי גורדון בעזרת הטכנולוגיה. ואז נפתחו שערי הגיהנום.
"אנפולו. יש כל כך הרבה אמנים מוכשרים ואין צורך ב-AI. אני לא יקנה שום דבר מהמותג שלכם שוב." כתבה עוקבת אחת בתגובה שזכתה באלפי לייקים. אחרת כתבה באריכות כי מותג שדורש כל כך הרבה כסף על שמלה יכול בהחלט להרשות לעצמו לשלם לאמן מוכשר לייצר הדפס. "כמותג שמתהדר באינקלוסיביות זה מרגיש כמו סטירה בפנים. אני לא יודעת אם זה קרה כדי להוזיל עלויות או או כי בכלל לא אכפת לכם מאמנים, דבר אחד בטוח זה מאכזב." החרם שהוכרז על המותג עלה לו המון. החל מאלפי נשים שהורידו עוקב ועד לפרסום שלילי ושיימינג באינספור פלטפורמות ומגזינים.
המותג ניסה להרגיע את הרוחות ולהסביר שהמעצבת בעצמה אמנית פוטושופ שעושה קולאזים מתמונות שמוצאת ברשת למותג.
אבל הנזק כבר נגרם והעובדה שבעיצוב לא היתה יד אדם עשתה את שלה. מבקרים של הטכנולוגיה טוענים ובצדק כי היא מאומנת לשלוף אימג'ים שונים וליצור מהם תוצר חדש. אותו תוצר עושה שימוש בעבודתו ויצירתו של אחר שנמצאת באינטרנט בצורה שפוגעת בזכויוית היוצרים שלו. שכן הבינה המלאכותית לא מבקשת רשות להשתמש בתמונה… לפני שהיא משתמשת בה. וכך נוצר מצב בו חברות ענק כמו GETTY למשל תובעות את פלטפורמות ה-AI.
יש לציין כי מאז המותג דאג "להעלים" את הקולקציה אי שם באתר. וקמפיין חדש וענק לוולנטיין שחוגג אהבה עצמית עלה במקומו. כנראה כדי להזכיר לאנשים מה האם אהבו בו מלכתחילה וכן גם כדי לנסות ולמזער נזקים…