BringThemHomeNow#

הניצחון המשפטי האחרון של שאנל הולך לטלטל את שוק היד שנייה

אתמול זכה בית האופנה הצרפתי בתביעה מאוד מדוברת נגד פלטפורמת הוינטג' והיד השניה WHAT GOES AROUND COMES AROUND. ממבט ראשון נראה כי שוב בית האופנה תובע חברה כי הוא יכול. ובעוד רבים לא חשבו שהתביעה הזו תתקדם לשום מקום… היא הסתיימה עם תקדימים חדשים. כאלו שיכולים (ורוב הסיכויים שבהחלט גם) יזעזעו את השוק כולו. 

אז מה היה שם בעצם? 

במשך שש השנים האחרונות ניהלו בית האופנה שאנל ופלטפורמת הוינטג' והיד השנייה WHAT GOES AROUND COMES AROUND מאבק משפטי ארוך. הסיבה? שאנל תבעה את החברה על 4 סעיפים. הראשון תלונה שהפלטפורמה מפרסמת את עצמה תוך שימוש במוצרים שלה. דבר הגורם ללקוחות לחשוב שבין הצדדים יש מערכת יחסים. והשניה שהשימוש הזה במוצרי החברה בפרסומים שלא קשורים אליה. כזה הפוגע בקניין הרוחני שלה. 

תלונה נוספת שהיתה לבית האופנה היא נגד ההצהרה שהפלטפורמה מבטיחה שכל תיקיי המותג שנמכרים הם מקוריים. הצהרה שעל פיה היא שקרית. כי לטענת שאנל רק הם יכולים לקבוע בוודאות אותנטיות של פריט. וכך מגיעים לסעיף הרביעי – אם רק בית האופנה יכול לקבוע אם פריט הוא מקורי כל הפריטים שנמכרו על ידי הפלטפורמה עד כה הם מזויפים.

איך נגמר המשפט? 

בית המשפט בניו יורק וחבר המושבעים שלו הסכים עם בית האופנה שאנל על כל אחד מ-4 הסעיפים. על כן נמצא כי WHAT GOES AROUND COMES AROUND מפרה קניין רוחני. עושה פרסום שקרי. מוכרת זיופים. וכן גם עושה שימוש לא חוקי בסימני מסחר. התביעה הוגשה בניו יורק שם קיים חוק לנהם. חוק המגן כל בעלי סימני מסחר נגד אלו שמשתמשים בהם לרעה ויוצרים "בלבול צרכני". בית האופנה זכה בשלב הראשון ב-4 מיליון דולר פיצוים. עוד פיצויים לשני הצדדים במידת הצורך יקבעו בהמשך הדיונים.

אבל מה זה אומר על תעשיית הוינטג' והיד שניה בעולם? 

כידוע תעשיית הוינטג' והיד שנייה כולה נסמכת על פריטי יד שנייה של בתי אופנה או מותגים גדולים. קביעה שאומרת כי כל פרסום המכיל סימן מסחר של מותג אחר הוא לא חוקי… אומרת במילים אחרות שאף פלטפורמה / מוכר / מותג וינטג׳ או יד שנייה בעולם אסור להשתמש במוצרים שהוא מוכר בפרסומים שלו. וכן גם שכעת יש לבתי אופנה ומותגים אחרים עילה להתחיל ולתבוע את אותם מוכרים קטנים וגדולים כאחד. אבל איך יכול מותג קטן שמתפרנס ממכירת פרטי יד שנייה לקדם את עצמו בלי בעצם להציג את המוצר שהוא מוכר? 

אבל התקדים הבא גרוע אף יותר. אם רק בית אופנה או מותג יכול לאשר בצורה חוקית אותנטיות / מקוריות של מוצר. האם באופן חוקי החל מהיום התעשייה הזו כולה מוגדרת כמי שמוכרת פריטים ״לא מקוריים״? האם כל אותנטיקטור בעולם גם המנוסים והמלומדים ביותר (הפלטפורמה שנתבעה למשל קיימת כבר 25 שנים) עובר על החוק? ויוכרז כמי שמוכר זיופים? 

לתביעה הזו יהיו השלכות מהותיות על התעשייה כולה ונראה כי בעתיד הקרוב נראה תזוזות ושינויים דרסטים. השאלה היא רק… לאן?

Translate