BringThemHomeNow#
החברות שעושות הכי פחות כדי להימנע מניצול עובדים? בתי האופנה הגדולים

מוכרת סוודר מצמר ב-9000 דולר אבל לא משלמת לחוואים שמגדלים אותו

הקונגלומרט LVMH חוטף בימים האחרונים המון אש מכמה כיוונים. מצד אחד הוא הקונגלומרט הרווחי והמצליח בעולם. מצד שני התפרסם השבוע כי הוא לא עומד בהתחייבויות החברתיות שלו ליצרנים ומדורג כמעט אחרון בדוח של REMAKE. אז למה הקונגלומרט המצליח בעולם לא משלם לחוואים על ייצור צמר אבל מוכר את מוצריו באלפי דולרים?

בשבוע האחרון התפרסם תחקיר גדול של בלומברג ובו התברר כי החקלאים שמייצרים את הצמר הכי יקר בעולם עבור המותג LORO PIANA לא מקבלים עליו תשלום. 

זה לא הפעם הראשונה שמוצרים של מותג היוקרה LORO PIANA זוכים להד תקשורתי רחב. בדרך כלל מדובר על כך שהמותג מוכר מוצרים אופנה בסיסים במחירים אסטרונומיים. בפעם האחרונה כולם דיברו  על כובע הצמר שלבש קנדל רוי ביורשים ומכירו בשוק כ-600 דולר. אלא שהיום נדבר על הסוודר היקר בעולם שעולה כ-9000 דולר. וזה בגלל שהוא מיוצר מהצמר היקר בעולם, זה של הויקוניה. ויקוניה היא יונק ממשפחת הגמליים הגדל בדרום אמריקה. יונק אשר רק מעטים החוואים שמורשים על פי חוק לגדל ולגזוז אותו. החיה הנדירה ניצודה עד כדי הכחדה בסוף שנות ה-60 ומאז נמצאת תחת חוקים מאוד מגבילים בפרו. חוקים אשר אמורים להגן עליה מהכחדה. כמה החוקים נוקשים? קחו לדוגמא את האיסור המוחלט במדינה על כל שימוש במוצרים המיוצרים מהצמר שלה. חוק שיוצר מצב בו גם החוואים המגדלים אותה, מעולם לא ראו סוודר שנוצר ממנה. 

בעצם על פי הנתונים מ-2019 מעל ל-40% מאותם חוואים וכפריים שגרים באזור Lucanas בפרו חיים מתחת לקו העוני. 

הנתון המדויק אומר שהם מתקיימים מ-91$ בחודש בממוצע. ופעם בשנה הם נדרשים לתרום מזמנם, לרעות את הויקנות של הכפר לאזור מיוחד. שם הם גוזזים את הצמר שלהם בהתנדבות עבור חברת לורו פינה, הלקוח היחיד שלהם. החברה מצהירה והצהירה לא פעם כי שיתוף הפעולה הזה אמור לעזור לאותם חוואים להתקיים בכבוד. אלא שמאז 1994 היא כביכול מעסיקה את 2,700 חברי הכפר ואיכות החיים שלהם לא השתנתה. גם היום ב-2024 הם חיים בבתים העשויים בוץ, אין להם שום מערכות ביוב ורובם הגדול, אנשים מבוגרים. כה מבוגרים שהם לא יכולים פשוט לעזוב לעיר כמו חלק גדול מהצעירים. ומה לגבי הצעירים העניים שלא יכולים לעזוב? הם עובדים במכרות זהב לא חוקיים ומסכנים את חייהם במטרה לשפר את עתידם. 

אז מדוע בית האופנה לורו פינה אשר דורש 9000 דולר עבור סוודר בודד מצמר ויקוניה לא יכול לשלם לחוואים על שלושה ימי עבודה בשנה?

גם לתחקיר המעמיק של בלומברג אין תשובה. המחיר לקילו צמר יורד עם השנים בצורה שלא ברורה לפרואנים. אם בעבר הם היו מקבלים על קילו צמר כ-420 דולר. על פי התחקיר בחוזה של 2023 התשלום עבור אותה כמות היה -280 דולר בלבד. וזאת כאשר חלה ירידה בכמות הצמר המופק, בגלל ירידה בכמות הויקוניות החיות.  דבר שבדרך כלל מעלה את המחיר ולא מוריד אותו.  

לצד הנתונים האלו מתפרסם גם הדוח של עמותת REMAKE הבודק מי מחברות העל עושה הכי הרבה למען החברה והסביבה. התאגיד LVMH שממשיך לא לשתף פעולה עם הדוח והגיע לאחד המקומות הנמוכים בטבלה. כאשר הוא מקבל רק 13 מתוך 150 נקודות. אבל מתי יגיע הרגע שהוא יקח אחריות, וינסה באמת לייצר את השינוי אליו הוא רק מתחייב? נראה כי ברנר ארנו עסוק מידי באולימפיאדה שהוא ממן ואין לו זמן לחוואים עניים במדינת עולם שלישי.

Translate