BringThemHomeNow#

מה קורה במונטרו של ליל נאז x? קריאה ספרותית גאה בלהיט החתרני שיצא לאחרונה

בשבועות האחרונים ליל נאז x הרעיד את היוטיוב, הרשתות החברתיות, ואת תעשיית ההיפ-הופ לאחר ששחרר את הסינגל MONTERO Call Me By Your Name). זאת לא לפני ששחרר לחשבון האינסטגרם שלו כמה תמונות אסתטיות במיוחד המציגות אותו בנזילות מגדרית במלוא הדרה. עירום חלקי, פרחים, פרפרים, ומחווה לבריאת האדם של מיכאלאנג'לו כאשר ליל נאז x מגלם בתמונה את אדם, אלוהים, וכנראה במידת מה את ארוס או קופידון. 

מאז שחרור הסינגל ב26.03, הוא הספיק להגיע למקום ראשון במצעד הבילבורד הבינלאומי, לצבור 143 מיליון צפיות ביוטיוב, ואף לעורר את זעמם של אמריקאים רבים: כולל פוליטיקאים וחברי פרלמנט.

קול הביקורת גורס בעיקר שליל נאז x משחית ילדים ונוער. זאת מכיוון ומאז שהתפרסם עם Old Town Road ב2019, הקהל הצעיר אכן מחבב אותו מאוד. כל הקהלים, למען האמת. הלהיט שנוצר יחד עם בילי ריי סיירוס היה מהלהיטים הגדולים לאותה שנה. האמת שאני יכולה להמשיך לכתוב על מונטרו ועל ליל נאז x במשך זמן רב. אבל הדיון שלי הולך להתמקד בשילוב וניתוח של הקליפ ותוכן השיר, תוך הקשר לתעשייה ומנקודת מבט גאה. בכל זאת, מדובר בהמנון היפ-הופ קווירי במיינסטרים, שלא מתנצל על היותו כזה. איכשהוא, בעולם שבו אנשים מתים, נכלאים במחנות, או מופלים לרעה בגלל זהותם המינית והמגדרית ליל נאז x כותב שיר על רומן עם פרטנר בארון שהופך להיות להיט עולמי תוך פחות משבועיים. לא קורה כל יום.

השיר נקרא על שמו הפרטי, המקורי, של ליל נאז x, הלא הוא מונטרו לאמאר היל. הוא מרפרר, הן בתוכן השיר והן בשמו, לאחד מסרטי הלהט"ב האיקוניים ביותר של השנים האחרונות, Call Me by Your Name. ואף מתייחס לכך בראיון, ומסביר כי הוא מתחקה אחרי צעדיו של הסרט. סיטואציית הנמענות מורכבת: אתה תקרא לי בשמך ואני אקרא לך בשמי. לכן, מונטרו שהוא שמו של ליל נאז x הוא גם למעשה, שמו של מושא האהבה המתואר בשיר. החיבור המעניין בין הדובר של השיר והנמען, לא מסתיים פה, ומקבל ביטוי מעניין גם בקליפ. 

הן השיר והן הקליפ מספרים סיפור. הקווים המקבילים שלו משיקים לעיתים, מעשירים אחד את השני, אבל בו זמנית נוצר פער בין המתואר בשיר ובין המתואר בקליפ. בקצרה, השיר מתאר סיפור רומן בין שני גברים, אחד מהם בארון. ליל נאז x מספר סיפור זה בכשרון רב, כמובן.

הקליפ, לעומת זאת, מתאר סצינות פנטסטיות חוזרות ונשנות המרפררות לסיפור גן עדן, קלאסיקות יווניות וקרבות גלאדיאטורים, ריקוד על עמוד לגיהינום, טוורק ולאפ דאנס על השטן, אוסף רב-גוני מאד של התרחשויות. הפער בין השיר והקליפ מעלה שאלה על פער עצום בעולם שבו אנחנו חיות. ליל נאז x יכול לרקוד על עמוד לגיהינום ולגלם נחש. הוא יכול ליצור מחדש את סיפור גן העדן על רקע פנטזיה אפית יפהפיה. אבל הוא לא יכול לצאת בפומבי עם כל אחד, כפי שמתארת עלילת השיר. 

השיר צובר את משמעותו ומגיע לכדיי שיא בסופו, בהדרגה. כבר בתחילה, הדובר מציע שהפרטנר שלו "livin' the life, but […] ain't livin' right", או חמור מזה: "You live in the dark, boy, I cannot pretend". המתח בסיפור האהבה המסופר בשיר נובע מקונפליקטים או פערים רבים. נשמע שהדובר נואש לחלוטין לאהבתו או לחיבתו של הנמען. ליל נאז x אכן מעיד שכך הרגיש בסיטואציה עליה כתב את השיר, והוא ביסס את עמדת הדובר בהתאם. בנוסף, הסיפור מסופר מצד אותו דובר בלבד, כך שיש הלימה בין היותו של הפרטנר "בארון", ובין אי נוכחותו בשיר ובקליפ. העובדה שקולו של הפרטנר לא נשמע בשיר מרמזת עוד יותר על העדרותו, או על הצורך שלו בהסתרה. כך הדובר נותר, למעשה, לבדו. הוא קורא בשמו של עצמו ושל הפרטנר אבל קריאה זו אינה נענית. הטרגדיה הופכת קשה במיוחד לקראת סוף השיר, הנחתם במילים: 

Oh, call me by your name (Mmm, mmm, mmm)"
Tell me you love me in private
Call me by your name (Mmm, mmm, mmm)
I do not care if you lyin"'

הדובר מבקש מהפרטנר לקרוא לו, ושיגיד לו שהוא אוהב אותו בפרטיות. הוא פונה אליו שוב, ומוסיף שלא אכפת לו אם ישקר. בו זמנית, ליל נאס x מתחזק פרפורמנס גאה מאוד, אנדורגיני מאוד, נזיל מגדרית ולא מתחשבן בקליפ. גם חלק משורות השיר מרפררות לתרבות גאה או פשוט מתעדות באופן מילולי מאד משכב זכר. זאת לא פעם ראשונה שליל נאז x מתייחס לנטייתו המינית בשיריו. הוא מקפיד לעשות כן בקריירה שלו, כמו בשורה המעולה משירו Holiday: "I might bottom on the low, but I top shit". הוא מתייחס לכך באופן גלוי, פומבי וביוגרפי, גם בהקשר של מונטרו. 

אולי הכפילות הזו היא מה שהופך את מונטרו ליצירה חתרנית. היא מיינסטרימית, היא לא מתנצלת, היא פרובוקטיבית ויפהפיה. היא אמיתית ועכשווית, משוקעת בכאן ועכשיו, וגם עמוסת דימיון, פולקלור, ומיתוס. היא גלויה, וליל נאז x מקפיד להתייחס אליה בפתיחות. בו זמנית, תוכן השיר מדגים ומתאר את דבריה של התאורטיקנית הקווירית המוערכת, איב קוסופסקי סדג'וויק "הארון הוא המבנה המגדיר של הדיכוי ההומו-לסבי במאה הנוכחית". אז צריך למוטט את הארון הזה כנראה, כאילו היה פורמייקה ישנה ומתקלפת עם ריח של נפטלין מהמאה שעברה. וליל נאז x בא לפרק לגורמים וגם לעשות את זה עם המון, המון יצירתיות.

Translate