קצת סטטיסטיקה עושה טוב לנשמה, בדצמבר 2020 מרכז המחקר והמידע ערך ניסיון לאסוף מידע על הקהילה הגאה במדינת ישראל. הם יצרו קובץ שנמצא באינטרנט וניתן למצוא בחיפוש מהיר בגוגל אשר נקרא: "סטטיסטיקה לאומית על אוכלוסיית הלהט"ב ועל משקי בית חד-מיניים". נשמע רשמי נכון? נשמע רציני, מקצועי אפילו. הקובץ כולו מתפרס לכ-26 עמודים, (בואו, בשביל קובץ ממשלתי, זה לא הרבה) ולכל אורכו מסבירים לנו למה אי אפשר ליצור מאגר סטטיסטיקה לאומי על אוכלוסיית הלהט"ב ועל משקי בית חד-מיניים. הבנתם את הבדיחה או שתרצו לקרוא את כל הפסקה שוב?
מה זה אומר? זה אומר שאין שום אוסף של מידע ספציפי ומסודר או רלוונטי ואקטואלי על הקהילה הגאה בארץ ישראל.
כמובן שזו לא אשמתו של הקובץ בעל השם המטעה. זוהי אשמתה (החלקית) של מדינת ישראל וגם קצת בין היתר העובדה כי מיניות היא דבר פלואידי. (=דינאמי, משתנה, אינו אחד ויחיד.) וכאשר מיניות היא דבר דינאמי שמשתנה כל הזמן יש בעיה להגדיר כל אחד, להסביר כל אחת ולהבין את מיניות האדם. היא מורכבת יותר מקוביה הונגרית ואת זה ג'סטין ביבר גומר בפחות משתי דקות.
אז בקובץ יש המון מידע על למה אי אפשר לאסוף מידע ועולים שם לא מעט בעיות מעירות עיניים. לדוגמא, כאשר ממלאים מידע בטופס ממשלתי לא מופיעות שאלות בנוסח – מה היא נטייתך המינית? ליד סימון זכר \ נקבה (שהוא בעייתי בפני עצמו ב-2021). למה? כי אין לממשלה שום תירוץ להיכנס לנו לתחתונים נכון? נכון. בעיה נוספת נקשרת לעובדה כי ישנם ותמיד יהיו אנשים בארון. אנשים אלו הם החלק ה"שקוף" של הקהילה הגאה ואין באמת דרך לאמוד מדגם כזה. מעבר לכך לשאלות מסוג כזה המופיעות בטפסים ממשלתיים יכולות להיות השלכות על האדם הפרטי הממלא אותם כדוגמת טופס 101 אשר ממלאים במקום עבודה חדש. אם יתווספו בו אופציות של הקהילה הגאה זה סוג של "הוצאה מהארון בכוח" באנגלית זה נקרא Outing someone. השאלות הללו יכולות בקלות להוביל לתביעות על רקע אפליה מגדרית\מינית ויעלו הון.
כלומר איסוף מידע אמין ורחב על הקהילה הגאה הוא לא אופציה ב-2021.
אולי עוד רבע מאה כאשר מספרי הקהילה הגאה יכפילו עצמם (אם לא ישלשו – על פי מספר מחקרים מרתקים) ניתן יהיה לאסוף מידע ולהשתמש בו למטרה לשמה איסוף מידע קיים. עד אז אני כאן בשביל להעביר לכם את הזמן עם קצת התפתחות אישית. מה היא אותה התפתחות אישית אתן.ם שואלים.ות? כאחת שיצאה מהארון לפני מספר שנים שישמרו במערכת, הסתקרנתי נורא לגלות מי אני ומה אני אוהבת. שימו לב! זו שאלה מאוד מורכבת שאפשר לשאול בכל מיני וריאציות וזו שאלה שצריך לשאול בכדי להכיר את עצמנו ולהבין את עצמנו קצת יותר טוב. אז התחלתי לבדוק, לקרוא, לאסוף. מה בדקתי קראתי ואספתי? מילים והגדרות. אם אתם.ן כרגע חושבים וחושבות שאתם.ן בטוחים במיניות שלכן ובמגדר שלכם בואו איתי, אולי תגלו משהו על עצמכם.ן.
(*לשם הסר ספק – כל אחד ואחת יגדירו עצמם ועצמן לפי הדעה שלהם ושלהן. ישנן מילים שלא זכו להופיע כאן. כותבת הכתבה רק מציעה הרחבת אופקים ולא כופה דעתה עליכם ועליכן קוראים וקוראות מכורים ומכורות שלי*)
בואו נתחיל מהמילים הקלות שרובנו מכירים, קודם כל מה זה מגדר? ומה ההבדל בינו לבין מין? מין הוא החלק הכי פשוט במשוואה. מין הוא המין הביולוגי עימו נולד האדם. מגדר זו מילה שקצת יותר קשה להסביר. צריך לתת לה קונטקסט. מגדר מבדיל בין המינים דרך מוסכמות חברתיות והשפעות תרבותיות. הוא מושפע ומוכפף לחברה ולתרבות בה הוא ממוקם. (*המרצה בחוג ללימודי מגדר הייתה גאה*) *לדוגמא אדם אשר מגדיר עצמו כהטרוסקסואל סיסג'נדר הוא אדם אשר נולד כזכר ומגדיר עצמו כזכר ונמשך לנשים.* לאט לאט חברים.ות בלי לחץ נלמד היום הכל.
LGBTQIA+
Lesbian – לסבית & Gay – הומו
ה-O.G. של הנטיות המיניות. הומו הוא גבר שנמשך לגברים ולסבית היא אישה אשר נמשכת לנשים. כלומר משיכה לבני אותו מגדר.
Bisexual – ביסקסואל
ביסקסואלים נמשכים לשני מגדרים. זכר ונקבה. (שימו לב כי יש עוד מגדרים פרט לזכר ונקבה) המילה Bicurious נקשרת כאן לאדם שהוא פשוטו כמשמעו סקרן בנוגע למשיכתו המינית.
Transgender – טרנסג’נדר
המושג משמש לתאר אנשים אשר הזהות המגדרית שלהם אינה זהה למין הביולוגי שלהם. *זהות מגדרית ניתן להסביר כדרך בה האדם מציג עצמו בעולם בהתאם למגדר אליו הוא *מרגיש* שייך. התנהגות מגדרית נקשרת בלבוש, התנהגות, תחביבים ועוד. *התנהגות מגדרית היא תחושה פנימית ואישית של כל אדם*.
Queer – קוויר \ Questioning – שואלים
קוויר הוא מונח אשר משמש לזהות מינית אשר נחשבת "היעדר זהות". לפני שהמילה קוויר הפכה לחלק מהקהילה הגאה היא נועדה להגדיר מוזר, שונה, אחר, ייחודי – כלומר לא בנורמה. לאורך השנים התיאוריה הקווירית התפתחה לכדי ההגדרה לכל מה שאינו נורמטיבי ותנועות קוויריות הוקמו בכדי להילחם בהטרונומטיביות ולהיות כמה שיותר שונות.
המושג Questioning משמש לכל מי לא בטוחים כיצד להגדיר עצמם והם 'שואלים'. איף עם העברית.
Intersexual – אינטרסקס
אינטרסקס זו ההגדרה של אדם אשר נולד עם שני איברי מין. גם זכרי וגם נקבי. מדוע המילה הינה חלק מהקהילה הגאה? כי אדם אינטרסקס אינו נורמטיבי. ישנם סיפורים קורעי לב על תינוקות אשר נבחר מינם בילדותם על ידי רופאים שכלל לא שיתפו את ההורים על כך – משהו מזעזע אל תשאלו.
Asexual – א-מיניות \ Ally
א-מיניות זו ההגדרה להיעדר משיכה מינית \ חוסר עניין בפעילות מינית. Ally הוא אדם התומך\בעלת ברית של הקהילה הגאה
LGBTQIA+ – זוהי מילה שאין לה מקבילה בשפה העברית אלא אם כן אתם מחשיבים את המילה לה"טבקים שהיא נכונה אבל לא מספיק אינקלוסיבית. המילה התפתחה לאורך השנים משנות ה-50 בהם המילה הייתה רק LGBT ונכון לשנת 2021 אלו כל האותיות הנמצאות כרגע בתוך הקהילה הגאה. אם שמעתם על המונח "מטריה קווירית" אפשר להגיד כי המילה LGBTQIA+ היא המטריה הקווירית הזו.
מה הוא סימון ה+ הקיים שם באופן מובהק ואינו טעות? ה+ מסמל לא מעט דברים בין היתר הפלוס מוצע בשביל האינקלוסיביות שבקהילה הגאה. כלומר הפלוס מייצג כל הגדרה או קטגוריה מינית או מגדרית הקיימת אצל האדם ואין עדיין מילה אשר מגדירה אותה.
משיכה מינית
מושגים נוספים שהתפתחו בעקבות התפתחותה של הקהילה הגאה הם מושגים הנקשרים ספציפית למשיכה מינית. משיכה מינית בדיוק כמו זהות מגדרית היא סוג של ספקטרום. אם אמרנו שזהות מגדרית היא הצורה בה האדם מציג עצמו בעולם בהתאם למגדר אליו הוא מרגיש שייך אז אמרנו ספקטרום. זהות מגדרית אינה שחורה או לבנה. כלומר אף גבר בעולם אינו הגבר "הכי" "גברי" "בעולם". אין דבר כזה זה לא קיים. כך גם אין אישה בעולם שהיא "הכי" "נשית" "בעולם". אנשים הם מורכבים ודינאמיים. בני אדם מתקיימים על הציר שבין הכי גברי להכי נשי. זהו הספקטרום.
המשיכה המינית נחשבת לספקטרום גם היא מתוך ההבנה כי בני אדם הם יצורים דינאמיים ואדם שמגדיר עצמו הטרוסקסואל יכול יום אחד לקום ולהחליט שהוא רוצה להתנסות עם גברים. הרצון להתנסות עם גברים אינו הופך את האדם להומוסקסואל אלא מציע כי האדם אינו 100% הטרוסקסואלי. אפשר לקרוא לזה גם – משיכה מינית פלואידית. כי אין גבר אחד בעולם שיכול להתנגד למשפט – "איזה חתיך בראד פיט?".
משיכה מינית – בהגדרה היבשה – התעוררות מינית של אדם אחד כלפי אדם אחר. משיכה יכולה להיות פיזית, מנטאלית ואפילו חברתית.
הטרוסקסואליות – משיכה למין הנגדי. *snore*
פאנסקסואליות – מכירים את אלו שאוכלים את העוגה וגם מצליחים איכשהו להשאיר אותה שלמה? אלו הפאנסקסואלים. ביוונית פאן = הכל ובלטינית סקס = מין. תרכיבו לבד את המילים. פאנסקסואלים לא מתעניינים במה שיש לכם בין הרגליים בכדי להחליט אם להימשך אליכם או לא. פאנסקסואלים נמשכים לגברים, נשים וא-בינאריים.
פוליסקסואליות – עוד מילה שמתחילה עם פ'. זה מתחיל להיות קצת קשה אז נסו לעקוב. ההגדרה לכך היא משיכה מינית או רומנטית לכל מגדר ולכל מין.
*ההבדל בין פאן לפולי הוא בניגוד. פאנסקסואל זו משיכה לאדם ללא קשר למגדר שלו ופוליסקסואל זו משיכה ליותר מ-2 מגדרים.* נקשר גם למילה פוליסקסואליות.
דמיסקסואליות – משיכה מינית אשר מגיעה רק לאחר חיבור רגשי ואינטימי. נשמע כמו רוב הנשים בארץ ישראל לא? זה לא אומר שהן לסביות, זה רק אומר שהן דמיסקסואליות. נשמע סקסי נכון?
Biromantic – אדם אשר חווה משיכה רומנטית אך לא משיכה פיזית ליותר ממגדר אחד.
(ויש עוד כל כך הרבה)
זהות מגדרית
Cisgender – ההגדרה של סיסג'נדר היא אדם אשר ההגדרה המגדרית שלו זהה למין הביולוגי שלו.
Gender Nonconforming – G.N.C –אדם המציג את מגדרו מחוץ להגדרות הנורמטיביות של גברי ונשי. אנשים אלו אינם בהכרח טרנסג'נדרים.
NonBinary – א-בינארי זו מילה המשמשת אנשים אשר אינם מגדירים עצמם כזכר או כנקבה. (אמרתי שיש יותר משני מגדרים? אמרתי ספקטרום? אמרתי דמי לובאטו?) ניתן לטעון כי נון בינארי זו התפתחות של G.N.C.
מילות סלנג
Top / Bottom (=Pillow Princess) + Active / Passive – אני לא באמת צריכה להסביר נכון? טוב נו, אז בקצרה.
Top \ Bottom – לרוב נקשר ללסביות בעקבות “צורת” האקט המיני. טופ למעלה בוטום למטה השאר עליכן למלא בעצמכן.
Pillow Princess – סלנג לבחורה לסבית\ביסית שמעדיפה להיות בוטום
Active \ Passive – אותו דבר רק הפוך לגמרי. לרוב נקשר להומואים. אקטיב הוא נותן ופאסיב המקבל. סיימנו כאן? השפה העברית פשוט שוחטת לי את הכתבה.
אוחצ' – מילה אשר משמשת לכינוי של הומוסקסואל אשר מתנהג בצורה נשית.
בוץ'\ בוצ'ה – (באנגלית Butch) כינוי לאישה אשר מציגה עצמה כ"גברית" בעולם בעקבות בחירות לבוש, מקצוע, תספורת ועוד.
דייק – כינוי שנחשב עד היום לכינוי גנאי למרות הניכוס המחודש שהלסביות לקחו על המילה. המילה מתארת אדם גאה.
י'אחתי – כינוי חיבה. מלשון אחותי.
לארד – גבר מושך. (לרוב פיזית)
פאם – (באנגלית Femme) הגדרה לאישה שהיא ההפך מבוץ', היא נשית, עדינה, תמימה.
Ace – אדם אשר מגדיר עצמו כא-מיני.
Gold Star – אדם מהקהילה הגאה שלא עשה “סקס הטרוסקסואלי” מעולם.
Lipstick Lesbian – אישה המזדהה כלסבית ומציגה עצמה לעולם כמאד נשית. התפתחות מהמילה פאם.
Stemme – מילת סלנג הנקשרת לנשים לסביות בדרך כלל. המילה מגדירה אישה אשר יכולה להיות נשית מאד או גברית מאד.
Unicorn – ההגדרה למילה היא החיה חד-קרן. החד קרן הוא מיתוס, הוא סיפור שאנחנו מספרים לעצמנו לאורך שנים בהעברה בין דורית ומאמינים כי היא קיימת אך באותה נשימה יודעים טוב מאוד שלעולם לא נזכה לראות חד-קרן מחוץ לסרטי ילדים וברביות. סתם נו, אבל יש היגיון בהגדרה הזו. יוניקורן היא ההגדרה לאדם ביסקס
אז למדנו היום על לא מעט דברים. נחשפנו למידע חדש ולעולמות שלא הכרנו וגילינו הגדרות מרתקות לחוויות אנושיות בינלאומיות שאנשים מתמודדים עימם כל יום.
ישנן עוד מילים רבות שלא זכו להופיע בלקסיקון שלנו אולי כי בחרנו להוריד אותן ואולי כי הן עוד לא קיבלו מילה נורמלית בעברית. בכל מקרה החשיבות של הכתבה, היא ההזדמנות שלכם ללמוד משהו שלא ידעתם קודם ולשאול את עצמכם האם אתם מוצאים את עצמכם איפשהו כאן בין הרשימות? אם כן מה זה אומר לכם? האם אתם חוששים? אולי אתם בכלל לא במצב לבחון את עצמכם וקוראים את כל הכתבה מסקרנות? כל האופציות לגיטימיות והכל כאן מותר והכל בסדר. מה לא בסדר? אם תעשו חיפוש קצר באינטרנט ל-"עזרה אני מפחדת שאני לסבית!" תגלו יותר מידי תוצאות. נכון ל-2021 אנחנו נמצאים בעולם בו ההומופוביה שולטת והכתבה הזו (בתקווה) תעזור למגר את תופעת ההומופוביה ולהתמקד בקבלת האחר, כי אנשים מהקהילה הגאה לרוב יכירו את המושגים שהצגתי כאן ואילו אנשים שאינם קושרים עצמם לקהילה הגאה אולי ילמדו משהו חדש.
*תודה לחו"שן, ארגון החינוך וההסברה של הקהילה הלהט"בית בישראל. שעושים הכל בשביל לשנות את העולם. וגם קצת עזרו לי בכתיבת הכתבה, כאילו בקטנה כזה*