BringThemHomeNow#

נייק נגד השטן וסין נגד עולם האופנה – חדשות האופנה

נראה שבשבועות האחרונים חדשות האופנה הפכו למהדורה ענקית של מלחמות אופנה. כן שמעתם נכון, נראה שעולם האופנה יוצא מהסגר אל החיים והדבר הראשון שהוא רוצה לעשות? קצת צרות. אז מה הם האירועים החשובים שקרו בשבועיים האחרונים ואתם חייבים לשמוע עליהם? הפעם נסקר לעומק 2 סיפורים יוצאי דופן. נייק נגד ״נעלי השטן״, וסין נגד מותגי האופנה המערביים… 

אז מה הן בכלל נעלי השטן ואת מי נייק תובעת? 

הקולקטיב האומנותי MSCHF הוציא בשיתוף פעולה עם הזמר האמריקאי Lil Nas X לקראת השקת הסינגל החדש שלו ״מונטרו״, דרופ של נעליים אדומות בשם ״נעלי השטן״. הקולקטיב, שבראשו עומד גבריאל ווילי, ידוע בדרופים ״קונדסיים״ וצבר פופלריות בעקבות ״העיצובים היצרתיים״ שהוא מציע למכירה. כמה יצירתי אתם שואלים את עצמכם? בעבר הוציא נעלי בירקנשטוק עשויים מתיקי בירקין מקוריים של הרמס. גזירת תיק בירקין ליצירת נעל נראה לכם מטורף? אז מה לגבי מכירת ציור נקודות ענק של האמן המפורסם דמיאן הירסט שממנו הם…. גזרו את הנקודות. אז כן הקולקטיב מנסה להצדיק את שמו (שהוא בעצם קיצור של המילה mischief – מעשי קונדס) והפעם בשיתוף עם הזמר ליל נאס X הם שמו למטרה את ענקית הספורט נייק. 

חזרה לנעלי השטן. הנעליים הן בעצם נעלי ניייק Air 97 שלהם הוסיף הקולקטיב כמה שינויים. הטבעת מספר פסוק שמזכיר את השטן על צד הנעל בזהב, הצמדת תליון בצורת פנטגרם והוספת נוזל אדום לחלק ה״אוויר״ בסולייה. אם המוטיב השטני לא הספיק לכם אז בנוזל האדום על פי הקולקטיב עורבבה טיפת דם אדם. הנעליים החלו לקבל תגובות שנויות במחלוקת ברשתות החברתיות. נייק שנחשפה להשקה של MSCHF בעקובת גל התגובות שהגיע אליה, הוציאה תגובה שאין לה שום חלק בדבר. בתגובה נמסר כי החברה לא לקחה חלק בעיצוב הנעל, לא אישרה את השימוש בה וכן גם אינה תומכת בשטן (דבר שהטריד גולשים רבים ברשת).

 זו לא הנעל הראשונה שהוציא הקולקטיב במוטיב דתי ובשימוש נעלי נייק.

״נעלי ישו״ שלהם שיצאו לפני שנתיים עשו גם הן לא מעט רעש ברשת. אבל אז לא יצא מצד ענקית הספורט שום התנגדות. יש לציין שהשוני היחידי בין 2 הזוגות הוא הנושא שלהן. גם ב״נעלי ישו״ הוטבע פסוק מהתנ״ך, הוצמד צלב והוזרקו מים מנהר הירדן לאזור האוויר. אז למה הם תובעים הפעם בניגוד ללפני שנתיים? כי ישו הוא טוב ליחסי ציבור ואילו והשטן פחות. 

כתב התביעה לא איחר להגיע ובו נטען שכל השינויים שעברה הנעל, וכן גם השימוש בפרסומים השונים בלוגו המותג מהווים ״העתקה בוטה שפגעה בשמו הטוב של המותג״. MSCHF מצידם ממשיכים להטריל את נייק. פחות מ-24 שעות לאחר קבלת כתב התביעה הקולקטיב  שחרר לאוויר העולם טישרטים עם מסמך ״שכר הטרחה״ ועליו ציור של 2 קרניים. נמשיך לעדכן על הסיפור המופרך בהקדם!

עדכון 11.4.2021 – נכון להיום נייק ו-MSCHF הגיעו לפשרה מחוץ לקוטלי בתי המשפט ובה מתחייב הקולקטיב לקנות את כלי נעלי השטן וכן גם את נעלי הישו מהרוכשים שלהם במחיר מלא ולהוציא אותן מהשוק. איך הם יעשו את זה רק השם יודע…

הסיפור הגדול הבא הוא סין נגד מותגי אופנה שמנסים לעשות טוב

בחיי שאין לי דרך אחרת להגדיר את זה, אני אתחיל מההתחלה ותשפטו בעצמכם. הכל התחיל בקיץ שעבר, בו 190 ארגונים מרחבי העולם הוציאו הצהרה בה הם מבקשים, מחברות אופנה לנתק את הקשר עם ספקים שקשורים בהעסקה בתנאי עבדות של אסירים אויגורים (זוכרים את הכתבה של ורד בנושא?) ובכותנה שמגיעה מאזור שינג‘יאנג (מחוז שינג‘יאנג מספק כ-5 אחוז מכל הכותנה בעולם!). אלא שרק לפני שבוע בזכות ״שיתוף מחודש״ של אותה הצהרה ברשתות החברתיות הסיניות, קמה תנועת חרם סינית לכל המותגים שהבטיחו לעמוד בדרישה הזו.

הראשונה בקו האש וזו שסופגת את הכי הרבה ביקורת היא H&M. שהופתעה לגלות, שמעט זמן לאחר שהדבר התפוצץ, פריטים שלה ירדו מחנויות האינטרנט הגדולות ביותר של סין T-mall (של הענקית אליבהבה) ו-JD. ותוך שעות ספורות גם נייק וברברי עלו על המוקד. קניונים סגרו את החנויות הפיזיות של המותגים, ובחלק מסניפי H&M גם כיסו את שלטי הכניסה לחנויות. לוקים שנוצרו על ידי ברברי במיוחד עבור משחק מחשב וירטואלי שבבעלות חברה סינית הורדו ממנו. שחקנים ומובילי דעת קהל סינים יצאו בהצהרות שהם יפסיקו לעבוד עם אותם החברות. ולמרות שחברות נוספות כמו קלווין קליין, יוניקלו ואפילו זארה הצהירו שגם הן לא יקנו כותנה ממחוז שינג׳יאנג החנויות שלהם אינן סגורות ולא הוסרו מאתרי המכירות. 

ואם נראה לכם שזה הכל צירוף מקרים, אז אתם טועים.

המתקפה על מותגי המערב נראית כפעולת תגמול על כך שארה״ב, קנדה, בריטניה והאיחוד האירופי גינו יחד בפומבי את הפגיעה בזכויות אדם בכל הקשור למיעוט האויגורי בסין. לגינוי הפומבי נוספו סנקציות שהפכו את הדבר כולו להכרזת מלחמה מצידה של סין. מנכל״ית H&M, הלנה המלרסון מיהרה להגיב לאירוע המתגלגל ומסרה כי ״H&M מחויבת להיותה צרכנית אחראית, בסין ובכל מקום אחר בעולם.״ בתגובה שעלתה בחשבון ה WEIBO של H&M נכתב כי ״מאז ומתמיד H&M ניהלה את שרשרת האספקה שלה בצורה שקופה ופתוחה כדי לוודא שכל הספקים מרחבי העולם עומדים בדרישות הקיימות שלנו. החברה אינה מייצגת שום עמדה פוליטית.״ 

בינינו – טוב שהדבר עלה לסדר היום והמיעוט האיוגורי עלה לכותרות בקנה מידה עולמי. אנחנו הצרכנים צריכים להסתכל על המאבק הזה ודווקא לצדד במותגים. לשמוח שענקית אופנה כמו H&M או נייק לא מוכנה לתת יד לעבודות כפייה ועושות מאמצים להפוך לחברות עם השפעה חיובית על החברה והסביבה!! 

Translate