בשבועיים האחרונים אני נמצאת בעיר החלומות, אמסטרדם. הגעתי כדי לבקר את בן זוגי ותכננתי לקרוא בבתי קפה, לשוטט במוזיאונים, לרכב על אופניים ולשבת על הריין, לא ידעתי שאמצא את עצמי כותבת על אירוע החלומות אליו הגעתי במקרה – פתיחת שבוע האופנה המקיימת ההולנדי.
הכל התחיל כשעמוד האינסטגרם STYLENOTCOM הכריז בלבן על גבי כחול שחודש האופנה נגמר.
במשך כל החודש הקודם עקבתי אחרי התצוגות והקולקציות החדשות, חולמת על לבקר בשבועות האופנה במילאנו, לונדון או פריז. ברגע קוסמי אמרתי לעצמי "היי, את בפאקינג אמסטרדם, דברים קורים כאן כל הזמן וההולנדים זונות של עיצוב. בטוח תמצאי כאן משהו".
בעודי יושבת באחד מבתי הקפה המתוקים שכאן, חיפוש קצר בגוגל חשף אותי לשבוע האופנה המקיימת ההולנדי 2022. שבוע האופנה הראשון המתמקד בקידום פיתוחי אופנה ברי קיימא בהולנד ומחוצה לה. אירוע שמטרתו להנגיש אופנה מקיימת לכולם. תרגום מהולנדית סיפר ששבוע האופנה הזה התחיל ממש באותו הרגע. הכל נפל למקום. ידעתי שזה לא במקרה שאני כאן בשבוע הזה בדיוק. מיד יצאתי מבית הקפה ורצתי לאירוע הפתיחה.
בלב רחוב הקניות העמוס kalverstraat נפתח שבוע האופנה המקיימת ההולנדי התשיעי.
אליו הכניסה אותי היזמת החברתית ססיל שילה, מייסדת שבוע זה. ססיל סיפרה לי שהרעיון הגיע מתוך רצון לתווך בין יצרנים מקיימים לצרכנים סקרנים. וכן גם להנגיש לציבור את נושא הקיימות בעולם האופנה. "היצרנים הגדולים יעשו שינוי לעבר אופנה מקיימת רק אם תהיה דרישה מהצרכנים. ומנגד, כל עוד הצרכן לא יודע מה הם נזקי התעשייה או איך לבחור בחירות מקיימות יותר הדרישה הזו לא תגיע.״ היא מספרת. ״החלטנו לעשות משהו לגבי זה. לכן חשבנו לפני 9 שנים שצריך לגרום לאופנה מקיימת להיות סקסית ומושכת. לקדם יצרנים קטנים, מקומיים ומקיימים."
לפני הקורונה, שבוע זה כלל תצוגות ענקיות ומרשימות ששודרו לכל הולנד, ממש כמו שבוע אופנה רגיל.
השנה, הצוות התמקד בחוויה אינטראקטיבית מבוססת שיתוף פעולה וידע. בכל רחבי הולנד מתקיימים פופ אפים של מכירות יד שנייה, מסיבות החלפת בגדים. סטודיו פתוח של מעצבים מקיימים, מפגשים והרצאות עמם. סדנאות וגם תצוגות מקומיות. בחלל המרכזי בו ביקרתי מקרינים לאורך השבוע סרטים דוקומנטריים על תעשיית האופנה, ומתקיימים שירותי השכרת והחלפת בגדים ומפגשים עם מעצבים ואקטיביסטיים מקיימים בסצינת האופנה ההולנדית.
בנוסף, מתקיימת בו תערוכה חדשנית הנקראת re-imagine, שאוצרת 5 קולקציות קפסולה של 5 מעצבים שונים, העשויות כולן מטקסטיל משומש. לצד העיצובים, מציגה התערוכה את הרעיונות של המעצבים כיצד יש לעצב מחדש את עתיד תעשיית האופנה. טלאים, רשתות, ג'ינסים בכל הגוונים והמון יצירתיות וצבעים.
עוד אפשר למצוא בחלל המרכזי את "DE STEEK-קפה תפירה" – בית ספר לסדנאות תפירה, ייעוץ סטיילינג וחנות בדים.
אפשר להגיע לשם, להביא בגדים ישנים ולחדש אותם במקום לזרוק אותם, או לחילופין לבחור ליצור בגד חדש לפי עיצובים מוכנים מראש של מעצבות הקפה ומתוך הבגדים האיכותיים והממוחזרים. נעמי, מדריכה בבית הספר, סיפרה לי שאחת מהמטרות היא לגרום לאנשים להבין את תהליך הייצור ולקחת את המוצר יותר ברצינות. "כשאתה יוצר בגד בעצמך, אתה מבין כמה עבודה כרוכה בזה, ואתה מעריך בגדים יותר. אתה לומד להעריך איכות, רוכש חכם יותר ומוותר על בגד ישן פחות בקלות ראש".
עוד הציג בחלל המותג המקומי ENSO, מותג "מעגלי", שמציע וינטג' מחודש ושואף לתעשיית זירו וויסט.
את אנדראה, מייסדת המותג פגשתי לאחר שזיהיתי את החולצה שעליה בעיצובו של אהוב ליבי איסי מיאקי. היא ושותפתה ליסת' הקימו את המותג לפני 3 שנים. עבורו הן בוחרות בגדים שהמשותף להם הוא מינימליזם, מודרניזם, נקיון ורעננות. פלטת הצבעים ניטרלית והבדים משתלבים אחד עם השני ועם אורח החיים האורבני של אמסטרדם. "אנחנו אוהבות למצוא יופי גם בפגמים. אנחנו רואות פריט ישן שיש לו רוח על זמנית ומתאימות אותו לימינו." סיפרה אנדראה. הבגדים על הקולב שמולי השתלבו בצורה יפהפיה זה עם זה. אך יותר מכך הם יכולים לתקשר גם עם דברים שיש לי בבית, והם מאסט למלתחת קפסולה קלאסית.
בכל שנה, ההולנדים קונים בממוצע 50 פריטי לבוש חדשים. בגדים אלה נלבשים רק 7 פעמים בממוצע! רשתות האופנה הגדולות מוציאות קולקציה חדשה מדי כמה שבועות. כך טרנד רודף טרנד ולתעשייה השפעה עצומה על הכדור ובני האדם. לא במקרה שבוע האופנה המקיימת ההולנדי מתקיים בסמוך לחודש האופנה. הוא מגיע כמעיין תשובה לו. תזכורת לכך שלמרות שאופנה היא חיינו ואהבת ליבנו… יש לה גם מחיר. וכדי להמשיך ליצור אותה, לקדם אותה ולהנות ממנה, חייבים לבחור חכם יותר.