בשבוע שעבר עברו באיחוד האירופי 3 חוקים חשובים שדיברנו עליהם לא פעם בעבר. וכך למרות שהיה נראה בחודשים האחרונים כי האיחוד עושה אחורה פנה מהתחייבויות האקלים שלו… היום החוק המגביל AI, החוק המונע גרינוושינג וכן החוק שמעגן אחריות תאגידית נכנסים לתוקפם. הנה כל הפרטים.
חוק הגבלת הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי
לאחר 3 שנים של דיונים אושרה בשבוע שעבר התוכנית להגבלת הבינה המלאכותית. התוכנית שתהפוך על פי דיווחים במאי הקרוב לחוק אמורה להגן על זכויות בסיסיות, החוק וכן גם הסביבה מהסכנות של הבינה המלאכותית. התוכנית מסווגת את סוגי ה-AI לפי רמת הסיכון שלהם לקהילה והסביבה. ועל פי סיווגן יקבעו ההגבלות עליהן. כך למשל, על פי התוכנית כל בינה מלאכותית שתסווג ברמת סיכון גבוהה מאוד תהפוך בלתי חוקית באיחוד האירופי וכן הלאה. על מי יחול החוק? כל עסק שפועל בתחומי האיחוד שמשתמש ב-AI כחלק מהעסק שלו.
אישור המתווה המעגן ומונע גרינוושינג של האיחוד האירופי
המתווה המעגן ומונע גרינוושינג הוצג לראשונה במרץ בשנה שעברה. הוא הראשון שמגדיר בצורה ברורה וסדורה מה הוא גרינוושינג. הוא יגביל ויבהיר מה חברות יכולות לפרסם בכל הנוגע לפרקטיקות הקיימות והייצור שלהן. יחייב אותן לקבל אישור לטענות שלהן מול צד ג' מוסמך לפני הפרסום שלהן. וכן גם יציב גבולות ברורים למה הם בכלל תנאי הסף ל"פעילות / ייצור מתחשב בסביבה". האיחוד מאמין שאישור המתווה הזה יפחית פרסם טענות קיימות לא מבוססות וימנע גרינוושינג ובלבול צרכני. המתווה ישפיע על מגוון סקטורים ויגע בכל חברה הפועלת בתחומי האיחוד האירופי. החלק המצחיק? השימוש במילים "אקולוגי", "ירוק", "ממוחזר" ועוד הופך לכמעט בלתי חוקי!
חוק האחריות התאגידית על מוצרים של האיחוד האירופי
אולי אחד החוקים היותר מאתגרים אך גם, הכי חשובים. חוק האחריות התאגידית קובע כי בפעם הראשונה יש לחברות אחריות לאופן בו הפריט שייצרו או מכרו מסיימים את חייהם. הצעת החוק הראשונית ביקשה אחריות ל-30 חודשים. אלא שהחוק שעבר מדבר רק על 18 חודשי אחריות. כלומר אם אני רכשתי מוצר והוא נזרק לפח לאחר 18 חודשים מהקניה על המותג שיצר אותו, אחריות עליו. לא משנה אם הפריט הוא של מותג, חנות מייבאת או אפילו אתר איקומרס בינלאומי.
המטרה של החוק לדאוג שמותגים וחברות ימכרו וייצרו מוצרים איכותיים ללקוחות שלהם. ויפחדו לשווק לצרכנים מוצרים שיגיעו מהר מהמצופה לפח. יש פה תהליך ארוך וסדור. חלק ממנו יצריך כל מותג לפנות לנציב מיוחד במדינה ולרשום את המלאי שלו. הקמת איגוד יצרנים גדול שיהיה אחראי להסדיר את התנאים גם מהצד היצרני. ועוד הרבה יותר, אבל דבר אחד בטוח אחריות יצרנית יכולה לעשות שינוי מהותי.
ואיך כל אלו יתפתחו וישפיעו על חיינו? נראה כי לאיחוד האירופי הכוח והרצון האמיתי ליצור שינוי. שינוי משמעותי שגם יפתור להם לא מעט כאבי ראש. אנחנו כמובן נמשיך לעדכן…