המסע שלי עם רוקחות טבעית התחיל לפני שנתיים. בערך באותה התקופה בה נחשפתי לעובדה שיש מה לעשות עם משבר האקלים, ושזה באמת תלוי בנו. אחרי שהפכתי מודעת לאריזות הפלסטיק המוגזמות שישבו אצלי במקרר, הפניתי מבט גם לארון התכשירים בחדר האמבטיה. אז גיליתי שכמויות הפסולת והכימיקלים שאני מכניסה לגוף מסתתרת תחת שמות מדעיים, לא ברורים, עם הרבה אותיות ומספרים. ברור לי שחלקם לא מזיקים כלל, ונחוצים לייצור אבל הרוב המוחלט – ככל הנראה, לא אמור לגעת בגוף שלי.
בהזמנת אונליין אקראית של שמנים אתריים למבער שלי (ללין, 30 שקל! *נא לקרוא את המשפט בצורה עדן-זקנית, תודה*) באתר של ערוגות, ראיתי שם את הספר של אסתר לחמן (הנקרא ׳רוקחות טבעית׳). הזמנתי אותו, קראתי, והבנתי כמה מידע חסר לי בעולם שרחב כמעט כמו עולם הקולינריה. שאלו את עצמכן מה אתן צריכות? במה אתן משתמשות ביום-יום שלכן? מצחצחת שיניים? אפשר להכין משחה לבד, ניסיתי. זה עבד. שפתון לחות? יש אפילו סרטון שהכנתי למגזין! דאודורנט? להכין לבד, קל. בושם? גם!
לא ידעתי שאני מתעניינת ברוקחות טבעית עד שהיא הגיעה אליי. בעולם ה-diy הרחב, אפשר ללמוד להכין לבד כמעט הכל, ובחינם: פשוט כנסו ליוטיוב. אבל לפני שאתן קופצות למטבח, תבינו מה עומד מאחורי כל מתכון שכזה. חשוב להבין איך להשתמש בחומרים ואילו שמנים יכולים לגעת לנו בעור לעומת כאלו שאפשר גם להכניס לפה. כמעט כל הרכיבים שתצטרכו להשתמש בהם להכנת תכשירים טבעיים קיימים אצלכם בבית. מפתיע? אני יודעת! ואם אין לכן משהו בנמצא, תוכלו למצוא אותו בסופר או בכל חנות טבע באזורכן. מבטיחה לכן, זה שם.
אם פספסתן את המדריך הקצר שלי להכנת שפתון לחות בעצמכן, (כנסו לכאן) הנה אני עונה על כל השאלות שבאות בעקבותיו כאן:
לכמה זמן המוצרים מחזיקים?
זה תלוי, אבל לרוב חצי שנה פחות או יותר. אני בדרך כלל מסיימת את מה שאני מכינה תוך כמה חודשים, בדיוק כפי שקורה עם כל מוצר קוסמטי אחר שמגיע מחנות רגילה.
איפה הכי כדאי לקנות את המצרכים?
בחנויות טבע או בסופר.
האם זה לא יקר יותר להכין לבד בבית את המוצרים?
אני מוצאת את זה דווקא זול יותר. המצרכים הנדרשים ברוקחות ברובם נמצאים במזווה שלנו גם ככה (אולי לא אצל כולם, אבל אצל לא מעט אנשים) – כמו שמן שקדים, שמן קוקוס, קקאו, אבקת סודה וכו׳. הדבר היקר הוא השמנים האתריים, שכדאי לקנות אותם ממקורות מהימנים וטובים – זו אכן הוצאה, אבל אני משתמשת בהם ביום יום.
איפה את לומדת להכין אותם?
גוגל,ספרים ויוטיוב. אני לומדת בעיקר מהספר של אסתר לחמן שציינתי למעלה. מערוץ היוטיוב off roads living של אבישג קופלמן בחר ומהאתר trash is for tossers. אבל אתם יכולים למצוא עוד המון אנשים ומתכונים טובים.
איך את יודעת לקנות את המצרכים הנכונים. כלומר של איזה חברות?
אני קוראת את רשימת הרכיבים ואופן ההכנה. בדרך כלל קונה אצל יצרנים ישראלים מקומיים, כך שהמידע הזה נגיש בעברית ולא צריך להסתבך.
איזה שמן אתרי הכי מתאים לאיזה מוצר? אני יודעת שלא הכל מתאים…
ארומתרפיה זו תורה שלמה שאני משתוקקת ללמוד יום אחד, אבל עדיין לא הגעתי לשם. זו שאלה חשובה וקריטית, ואענה עליה כך: אני בדרך כלל לא משנה את השמנים האתריים בהם משתמשים במתכון, ומשתדלת לשאוב כמה שיותר מידע על שמנים אתריים מסויימים לפני שאני קונה אותם. במידה ואתן ניגשות למשל להכין משחת שיניים – כדאי לקרוא אילו שמנים אסור לבלוע ואילו מותר. גם בספר של אסתר לחמן שהמלצתי עליו בהתחלה יש מידע בנושא. אני לא רוקחת מוסמכת, אני מכינה מוצרים שימושיים וקלילים שלא מיועדים לשימוש פנימי, אלא לשימוש חיצוני בלבד, מחומרים טבעיים. זה מקל על עבודת החיפוש והמחקר שאני עושה, כי העבודה עם מוצרים שמיועדים לשימוש פנימי היא הרבה יותר מורכבת (מבחינת עלויות ובטיחות).
איך את יודעת שהמרכיבים מתאימים לעור הפנים שלך?
אחרי קריאה ולמידה הנוגעת לרשימת המרכיבים, אפשר להבין מה מתאים לעור הפנים ומה לא. בואו נדבר בכנות: רוב הרכיבים שרשומים על גבי המדבקה שעל הסרומים או הקרמים שקנינו, מורכבים משמות מוזרים ואנחנו לא באמת יודעים אם זה רע או טוב לנו. אני לא חושבת שמוצרים טבעיים כמו חמאות או שמנים שמגיעים מהצומח עלולים להזיק לעור הפנים שלי, אבל כמובן שאני נזהרת בהתחלה ולא מורחת כמויות גדולות.
האם התייעצת עם קוסמטיקאית לפני?
ההפך, הקוסמטיקאית שלי מתייעצת איתי ואני אפילו רוקחת עבורה מוצרים מדי פעם. שוב, אני לא משתמשת בחומרים כימיים או סינטטיים כשאני רוקחת, והמוצרים הם לשימוש חיצוני.
מעבר ליתרונות שאני רואה ברוקחות טבעית בחיבור מחודש לגוף ולטבע, אני מאמינה בלב שלם שהנזק שנחסך לסביבה בכל בחירה כזו הוא עצום. גם אם זו רק אני הקטנה, וברור שזו לא רק אני. השלבים הם די קלים. הדבר הראשון שאתן צריכות לעשות הוא פשוט להתחיל מאיפשהו.