מדובר בסיפור שמתגלגל כבר כמה שבועות. אלא שברגע הראשון לא היה ברור ממש לאן בדיוק זה הולך. בימים האחרונים אפשר להגיד בביטחון, ממשלת איטליה עצרה באופן רשמי את פעילות הייצור של מספר בתי אופנה מחשש לניצול עובדים. ולא רק שהיא עצרה היא עכשיו פועלת נגדן באופן רשמי…
הכל התחיל ב-11 ביוני אז נפתחו הליכים משפטיים כנגד חברת בת המייצרת תיקים לתאגיד LVMH. הסיבה? ניצול עובדים במפעלים.
בתעשיית האופנה הבינלאומית ישנה קונספציה שמוצרי יוקרה ופריטים של בתי אופנה מיוצרים תמיד בצורה אתית ומקיימת יותר. ולמרות שיש בתי אופנה רבים שמקפידים שהדבר יתקיים ואף זכו על כך בפרסים. רבים אחרים מעדיפים לא להיות שקופים בכל הנוגע לשרשראות הייצור שלהם. ובכך הם נמנעים באופן עקיף מכל ביקורת ציבורית או משפטית בנושא.
בשנים האחרונות הדרישה מצד הצרכנים לשקיפות וייצור אתי הובילה ממשלות רבות לקחת צד בנושא. כך לדוגמא ראינו כיצד הלחץ החברתי דחף לדוגמא את ממשלת צרפת לגבש תוכניות להסדיר את תעשיית האופנה. כמוה גם האיחוד האירופי עומל על תוכניות ענק שמטרתן להפוך את התעשייה לשקופה, אתית ומקיימת הרבה יותר. כעת הגיעה תורה של ממשלת איטליה, המדינה בה תעשיית ייצור האופנה היא הגדולה ביותר ביבשת.
בית המשפט האיטלקי הורה בחודשים האחרונים למשטרה לפקוד אינספור מפעלים במדינה אשר עובדים תחת בתי אופנה גדולים ומשפיעים. וזאת בחשד להעסקה בתנאי עבדות.
אותם מפעלים שלרוב נמצאים בטוסקנה, מעסיקים לא פעם אינספור עובדים זרים ומבקשי מקלט מסין. כ-55% מכל מוצרי היוקרה הנמכרים בעולם מיוצרים על ידי מפעלים כאלו באותו אזור. חלק מהמפעלים נחשדו בהעסקה בתנאי עבדות ונמצאו בבדיקות המשטרה ככאלו הפועלים בניגוד לחוק. הממצאים מצאו כי העובדים ישנו בתוך המפעל על מנת להבטיח ייצור מסביב לשעון. לא קיבלו הפסקות או חופשות גם לא בחגים רשמיים. מנגנוני בטיחות הוסרו מהמכונות על מנת לתפור מהר יותר. והכל על מנת להוזיל בצורה משמעותית את העלויות וכמובן לייצר הרבה הרבה יותר.
ומי נחשד? באפריל הודיע בית המשפט כי הוא ממנה מנהל חדש לחברת בת של ארמני. שכן בית האופנה "המשיך לפגוע ולהפר את החוק ביודעין". בשבועות האחרונים נחשד ונמצא אשם גם הקונלגמורט LVMH. כך על פי רויטרס בית המשפט פירט ואמר כי "לא מדובר באירוע חד פעמי במפעל אחד. אלא שיטת עבודה סדורה אשר מתקיימת בכמה מקומות". ומה הלאה? נכון להיום בית המשפט מונע מאותם מפעלים לעבוד ומינה להם מנהל חיצוני ובלתי מעורב. בעתיד יצטרכו בתי האופנה להיחשף ולהוכיח שהממצאים… לא היו נכונים?