שבועיים בלבד עברו מאז יצאה לאור החקירה נגד בתי האופנה הגדולים בחשד להעסקה בתנאי עבדות. שבועיים בהם העולם כולו ניסה להבין איך בתי אופנה כמו דיור או ארמני מוצאים את עצמם בכזו סיטואציה. כעת יוצאים בעלי המניות נגד הקונגלומורט LVMH…
ב-11 ביוני פתחה ממשלת איטליה בהליכים משפטיים כנגד חברת בת המייצרת תיקים לתאגיד LVMH.
הסיבה? מידע שהגיע לידי הממשלה טען כי באזור הייצור הגדול ביותר שלה (טוסקנה) ישנם מפעלים שמנצלים עובדים זרים ומבקשי מקלט מסין. עוד עלה חשד כי חלק מהמפעלים פועלים בכלל בניגוד לחוק ובלי רישיון. ואכן לאחר מספר תחקירים שביצעה המשטרה האיטלקית במפעלים באזור… נמצא כי קייים ניצול עובדים חסר תקדים. החל מהעסקה בתנאי עבדות ועד לייצור בתנאים מסכני חיים. הכל על מנת להוזיל בצורה משמעותית את העלויות וכמובן לייצר הרבה הרבה יותר.
מהבדיקות שבוצעו עלה כי היו אלו מפעלים שייצרו עבור בית האופנה ארמני ודיור. כאלו שלא עלו בקנה אחד גם עם התמחור של מוצריהם. כך לדוגמא בבית המשפט האיטלקי נאמר כי את תיקי דיור ייצרו במפעל בעלות של 52 אירו. כאשר המוצרים אחר כך נמכרו בחנות בלמעלה מ-2,600 אירו. את הפרשה חשפה רויטרס אשר עמלה על הדיווח לאחר שהבינה מבית האופנה האיטלקי כי לא מדובר באירוע חד פעמי.
כעת לאחר חשיפת הפרשה יוצאים המשקיעים של LVMH בדרישה חד משמעית לשקיפות בשרשראות האספקה.
בתעשיית האופנה הבינלאומית ישנה קונספציה שמוצרי יוקרה מיוצרים תמיד בצורה אתית ומקיימת יותר. אלא שרוב בתי האופנה שומרים על סודיות מלאה בכל הנוגע לשרשראות האספקה שלהם. וכך נוצר מצב בו אין שקיפות ואין אחריות תאגידית. כעת חלק מהמשקיעים שיצאו לעיתונות התייחסו לנושא בהצהרות שלהם. כך לדוגמא טוען משקיע אחד שדיבר עם רויטרס כי הוא הצביע נגד המינוי של ברנר ארנו למנכ"ל LVMH ב-2022 וכן גם 2023 בגלל חוסר השקיפות.
בין חברות ההשקעה שיצאו בהצהרות היו CCLA, Amundi, GAM ועוד. כולם אמרו כי דרשו מהקונגלמורט הבהרות, שינוי מדיניות מיידי ושקיפות מלאה מכאן הלאה. חברת ההשקעות AMUNDI הבהירה לרויטרס כי דורשת שיפור בפוליסת השכר של העובדים כבר שנים. בדוח שנכתב על ידי החברה על הנעשה ב-LVMH כתבה כי "הקונגלומורט לא עושה את בדיקות הנאותות הנדרשות ממנו על מנת להבטיח שכר מחייה. וכן גם על מנת להבטיח ולפעול לשמירה על זכויות אדם בסיסיות".
ב-LVMH לא נשארו חייבים והצהירו כי הם שינו במרץ את קוד ההתנהלות של הספקים. וכי הם עובדים לשפר את מצבת שרשראות האספקה שלהם. אלא שהדבר לוקח זמן שכן מדובר ב"המון ספקים". בית האופנה דיור יצאה לעיתונות ואמר בשבוע שעבר כי הוא הפסיק לעבוד באופן מיידי עם מפעלים שנמצאו מפרים זכויות. וכן גם הכחיש את המידע אודות עלויות הייצור הנמוכות שלו וטען כי מדובר בפרסום "שקרי לחלוטין".