הכל התחיל כשרונה צ׳יש החליטה שהיא רוצה לצמצם את כמות הפסולת שהיא מייצרת בזמן קניות, לאחר שנחשפה במהלך השנים האחרונות לנזק העצום שאנחנו גורמים לכדור הארץ, למשבר האקלים, ולמשבר שיצר השימוש המופרז בפלסטיק חד פעמי. ׳החלטתי שגם אם צריך לנסוע רחוק, לצד השני של העיר, או לעיר אחרת – אני אסע, רק כדי לעשות קניות עם מינימום פגיעה בסביבה׳, אומרת רונה שמתגוררת כבר שנים בתל אביב. אממה? אין לאן לנסוע, כי אין כזה מקום. כלומר, לא היה, עד שהיא הרימה את הכפפה או יותר נכון את עשר אצבעותיה (בעצם עשרות, כי כל המשפחה נרתמה לעניין) ופתחה מקום כזה בעצמה, בלב תל אביב הגועשת: המכולת האקולוגית הראשונה בישראל. ה- Naked Market, שנפתחה רשמית בתחילת החודש, ולא כדאי לכן.ם לפספס בה ביקור!
אחרי עשר שנים של עבודה בערוץ קשת המוכר, צ׳יש החליטה לפנות לתחום של יזמות חברתית ומכאן התגלגלה להחלטה ליצור פיתרון לבעיה שהיא הרבה מעבר לפרטית. ׳יש מקומות בארץ שמוכרים מזון בתפזורת, ויש כמה מקומות שאפילו מוכרים מוצרי טואלטיקה בתפזורת, אבל אין בארץ מקום אחד שמאגד את שניהם ובמבחר מספק׳, מציינת רונה. החזון שהידהד בראשה טרם פתחה את החנות הוא ליצור מקום אחד, עם אווירה נעימה וטבעית, שיהווה מקור להשגת כל מה שאנחנו צריכים כדי לחיות ולנקות – במינימום אריזה. מכאן גם נולד השם – הנייקד מרקט, חנות למוצרים עירומים. הכוונה היא שהמוצרים עירומים מפלסטיק, מאריזות מיותרות, ובכך הופכים לכמה שפחות מזיקים לסביבה.
ב- Naked Market תוכלו למצוא כמעט הכל – ממוצרי מזון יבשים כמו אגוזים, שוקולדים, פולי קפה, אפילו מכונת טחינה לקפה, תבלינים שונים, פסטות, קטניות ועוד, אפילו שמן זית אפשר למלא שם, ועד למוצרי נקיון – שמפו מוצק או נוזלי בתפזורת, סבונים שונים, נוזל כביסה ועוד שפע רב שלא מגיע באריזה חד פעמית.
לא אחכה עם זה לסוף, אז קבלו גילוי נאות: אני כבר מכירה את רונה אישית. היא שכרה את שירותי ליצור עבורה ציור שמלווה כרגע את כל המבקרות והמבקרים במרקט, ציור קיר גדול שעבדנו עליו יחד במשך תקופה ארוכה. בימים האלו זכיתי להכיר אישה מקצועית עם חזון ורצון אמיתי ליצור שינוי במדינה הקטנה שלנו. דווקא מהמקום התמים שהיא מגיעה ממנו – בסך הכל צרכנית שרצתה לצרוך אחרת, ולא היה לה איפה – אני מאמינה לה. בזמן שחברות כמו ׳כתר׳ (אחת החברות הגדולות המדינה שמייצרות מוצרי פלסטיק) מנסות לנופף בדגל של קיימות ואכפתיות כלפי הסביבה והגרינווש הפך לתופעה אמיתית שמותגי על משתמשים בה על גבול זילזול באינטילגנציה שלנו, הלקוחות הממוצעים, רונה מציעה פתרון בסיסי וראשוני לצריכה שונה של מוצרים בסיסיים שנחוצים לכולנו.
אמנם מדובר בחנות אקולוגית, אבל אני תמיד נהנית להזכיר: אפס פסולת זה מיתוס אוטופי שאינו קיים. לרבות מאיתנו תעלה בראש השאלה – אבל איך המוצרים הללו הגיעו לחנות, אם לא באריזה? וזה בסדר לשאול, כי רונה תענה לכן:
״זה נכון – התהליך לא נטול פלסטיק. הניסיון המרכזי הוא להפחית כמה שאפשר – איפה שאפשר. המוצרים מגיעים ברובם בשקים של 25 ק״ג ורוב המוצרים בחנות מגיעים באריזות של 5 ק״ג ומעלה, ככה שבכל מקרה אנחנו חוסכים את כל האריזות הבודדות שאנשים בדרך כלל קונים בהן, של חצי קילו או קילו. המבחר בארץ לא גדול כמו בחו״ל וספקים לא מכירים את הקונספט, מה גם שקווי הייצור והאספקה שלהם כבר קיימים ועובדים וזה לא תמיד אפשרי לעשות שינוי רק בשביל לקוח אחד. לאורך הדרך חיפשתי ספקים שכן יכולים לבוא לקראתי או שמוכנים לשמוע ולנסות דרכים אחרות. חלקם הסכימו מההתחלה, חלקם היו קצת יותר הססנים… אנחנו עדיין בתחילת הדרך, בתחילת תהליך השינוי.
ישנם מוצרים שאין אפשרות כרגע להשיג אותם בדרך האופטימלית, ולכן על חלקם ויתרתי ואת חלקם אני קונה למרות זאת, כי אני חושבת שהרווח שבלחסוך את האריזות הבודדות של האנשים הוא גדול יותר.אני מאמינה שאני לא האחרונה שתפתח חנות כזו ואני מקווה שככל שיהיו יותר בעלי עסק כמוני הספקים יראו שיש ביקוש ואז ההיצע מצדם יגדל.״
יש איזו סטיגמה שהתפתחה בארץ שסוברת שאקולוגיה שמורה לתל-אביבים בלבד. מה דעתך?
״אני מבינה למה אנשים חושבים שזה יכול לקרות רק במרכז. הקול של תושבי ת״א והמרכז נשמע יותר, ויש להם יותר אופציות, אז מהצד זה נראה כאילו רק שם הדברים האלה קורים. אבל אני שומעת מכל הארץ תגובות חיוביות ונלהבות של אנשים שמאוד מודעים לכמות הפלסטיק שהם מייצרים ורק חיכו ליוזמה כזו. אני מאמינה שזה רק עניין של הנגשה. אם הייתה לכולם חנות כזו קרוב לבית, הרבה יותר אנשים היו בוחרים לצרוך אחרת.״
רונה אומרת שזה עניין של הנגשה, ואני אסכים ואוסיף: זה גם עניין של זמן. עכשיו, כשתופעות משבר האקלים ואסון הפלסטיק מגיעים עד לפסגות מהדורת החדשות בפריים-טיים הנצפה ביותר במדינה, יש סיבה טובה לקוות שאופן הצריכה הישראלי ישתנה בקרוב – ומי יודע, אולי יזמים נוספים יתרשמו מרונה ויבינו שיש אפשרות.
ולפרטים החשובים באמת:
Naked Market נמצא ברחוב בורוכוב 1, פינת קינג ג׳ורג׳ (צמוד לקפה קולומבוס), תל אביב. שעות פעילות: א׳-ה׳ בשעות 10:00-20:00, ימי ו׳ בשעות 9:00-15:00. המרקט לא עובד בימי שבת. חשבון האינסטגרם של המרקט