האם ידעתן.ם שחברת האופנה המהירה Pretty Little Thing חילקה בבלאק פריידי בגדים בחינם? כן שמעתן.ם נכון. החברה שבבעלות BOOHOO הציע לרוכשים 100% הנחה בחג הקניות האחרון. ולמרות שההנחה המפורכת לא הייתה על כלל פריטי האתר. היו לא מעט פריטים שכל אחת או אחד יכלו להזמין ב-ח-י-נ-ם. ולמרות שהיו המוני קונים מאושרים ארגוני סביבה, פעילים חברתיים מתחום האופנה וגולשים רבים ברשת הביעו תסכול ושאלו את השאלה המתבקשת. עד מתי?
למי שלא מכיר, Pretty Little Thing היא חלק מקבוצת מותגים תחת "ענקית" האופנה BOOHOO שבבעלות משפחת קאמאני.
זו ברחה מקנייה כדי להתחיל חיים חדשים בבריטניה. המשפחה הפכה דוכן קטן למכירת תיקים לעסק טקסטיל ידוע. שהפך לימים למעצמת אופנה בינלאומית שמוכרת מיליוני פריטים בפחות מ-10 פאונד. איך מותג בסדר גודל כזה יכול לשמור על מחירים ״נהדרים״ ולהגיע לשווי של 3.2 מיליארד פאונד? הוא הורס את הסביבה. מתדלק את תרבות הצריכה ועל הדרך גם מעסיק עובדים בתנאי עבדות. אך זה לא עצר את הרוכשים להתרגש ולנצל את הטבת הבלאק פריידי של המותג. לא רק שלא עצר היו אלו שבחרו להתלונן בפני החברה וברשתות החברתיות שהמלאי "אזל מהר מידי".
המחשבה שכל הזמנה כזו (ובטח ממותג כזה) עושה שמות לסביבה ומגיעה עם תג מחיר אתי לא קטן בפני עצמה כנראה לא חלפה בראשן.ם של אלו שבחרו לקנות. כדי שמחיר של פריט יהיה כל כך נמוך חייבים לנצל מישהו או משהו. בין אם מדובר במחיר האנושי של אלו שעמלו על ייצור הפריט. או במחיר שמשלם הכוכב על הפקת חומרים ובגדים זולים שעל פי נתונים יגיעו תוך פחות משנה למזבלה. בכתבה שהתפרסמה על ההנחה במגזין Dazed, הסביר בפשטות דניאל רוג'רס שאם מותג מוכר פריט ב-0.00 פאונד הוא כנראה ישלם גם למי שייצר אותו הרבה פחות משכר הוגן.
על פי נתוני עמותת Remake שפועלת למען שיפור מצבם של עובדי תעשיית האופנה, מפעלי החברה שילמו לפועלים בה 4.40$ לשעה ב-2020.
זה מחצית מהיעד של סחר מחייה ולמרות עלייה של 54% במכירות. הונו של מנכ"ל החברה, מחמוד קאמאני, על פי העמותה עומד על מיליארד דולר. בכל שבוע מגיעים 15 מיליון פריטי לבוש למזבלה באקרה, גאנה. מחצית מהבגדים המיוצרים בתעשיית האופנה המהירה עשויים פלסטיק. על פי מחקר של אתר MONEY הבריטי כאשר מורידים מחירים בצורה דרסטית הביקוש גדל ואיתו פליטת גזי החממה שנוצרים בגלל המשלוחים שמתרבים. בשנה הקודמת פליטת גזי החממה מאירוע בלאק פריידי הגיעו ל-429,000 טון מטרי בבריטניה בלבד.
מותגים כמו Pretty Little Thing או BOOHOO מצהירים כי הם מייצרים פריטים במהירות בה הצרכנים "דורשים אותם". אך כאשר מנציחים את גישת "כמות על פני איכות" מנציחים גם את העובדה שלאופנה ופריטי לבוש אין ערך. הפריטים נועדו לספק לנו "גחמה" או "ריגוש" גם זה אם ימשך רק כמה שעות. אבל בוא ניקח צעד אחורה. אם בעלי החברה מייצרים לנו בגדים על פי הביקוש. אולי כדאי שאנחנו נפסיק "לבקש" אותם.