BringThemHomeNow#

ורד ממליצה: שמפו מוצק

כשמדברים על אפס פסולת במקלחת, שמפו מוצק הוא אחד המוצרים שממשיכים להפתיע כל אחד ואחת. אז מה המגזין ואני עשינו? הקרבנו יחד את השיער שלי (ברצינות) כדי להסביר לכן על השימוש בשמפו מוצק, המעבר אליו מהנוזלי והקונבנציונאלי, איך לשמור עליו לאורך זמן וגם – איפה אפשר להשיג אותו בארץ במחירים נגישים ומה ההמלצות האישיות שלי.

אם קראתן את הכתבות שלי בעבר, אתן יודעות שלא כל דבר סינטטי בהכרח רע לנו. אולם, אף שמפו מעולם לא גרם לשיער שלי להיראות כמו בפרסומות. ועם נבירה עמוקה יותר ויותר באינטרנט ובמאמרים שונים, גיליתי שמרבית הרכיבים פחות סימפטיים לקרקפת שלנו. בסופו של דבר, כל דבר שנוגע לנו בעור נספג במערכת הדם, ומגיע משם למערכות נוספות בגוף שלנו. וכך, לפני כשנתיים וחצי גיליתי את האלטרנטיבה שמגיעה במינימום אריזה, לרוב: אפס פלסטיק, ומינימום רכיבים כימיים – השמפו המוצק.

את השמפו הראשון שלי קניתי אצל יצרנית מקומית שמכינה סבונים טבעיים נהדרים. הוא הגיע עם דף הסבר (כמעט כל המוצקים מגיעים עם אחד כזה) שסיכם דבר אחד. לשיער יקח זמן להתרגל לחומרים הטבעיים ויתכן והשיער יהיה מעט… מוזר.

בחפיפות הראשונות שמתי לב לשינוי שהשיער שלי חווה. הוא הפך למקורזל ושומני, אז ניסיתי להשתמש בטיפ שנתקלתי בו ברשת – לחפוף את השיער פעמיים או שלוש במקלחת אחת. זה עזר מעט, אבל נאלצתי לחפוף את השיער כל יומיים. מה שאני לא עושה בדרך כלל, בהנחיית סבתי שלימדה אותי כמה עקרונות בחיי. אחד מהם הוא לחפוף בתדירות נמוכה והשני הוא להסתרק (תמיד!) עם מסרק עץ. היא לימדה אותי עוד דברים, אבל נדבר על זה בכתבה אחרת.

אחרי מספר חודשים, התחלתי להרגיש מתוסכלת. השיער שלי לא התרגל לגמרי למעבר בין הנוזלי למוצק. או ליתר דיוק בין הסינטטי לטבעי. לא נהניתי מהמראה שלו והאמת היא שגם לא נהניתי מהריח (כי לא היה). אני לא ארחיב כאן יותר מדי על מקלחת כי זה יהיה מוזר. אבל אני מניחה שחלקכן תזדהו איתי אם אגיד שמדובר בטקס של ממש, שבא לך לצאת ממנו נקיה וריחנית ומחודשת. עם השמפו המוצק ההוא, לא הרגשתי כך, והחלטתי לוותר.

משנה לשנה, אני בוחנת את הצעדים שאני עושה למען הסביבה. מעין חשבון הנפש האישי שלי עם הטבע. הבטתי על הבית, המקרר, המקלחת, השירותים, החדר שלי, ושאלתי את עצמי איזה צעד נוסף אני יכולה לקחת השנה כדי להתקרב עוד יותר לאורח חיים שלא פוגע בסביבה. נזכרתי בחוויה שלי עם השמפו, והגעתי למסקנה שאין מצב שאין אלטרנטיבה שתתאים לי, ושלא יכול להיות שאני ממשיכה לזרוק בקבוקי פלסטיק מיותרים לפח.

קיבלנו מספר סבוני שמפו מוצק איכותיים מיצרניות ישראליות שונות שמייצרות אותם מחומרים טבעיים בעבודת יד. תהליך הסקירה התבצע יותר מחודש ימים בצורה אקראית. ולכן אסקור לפי הסדר, אך הסדר אינו משקף העדפה מסויימת. חשוב להבין מראש שכל שיער שונה ואינדיבידואלי, ו*כן* יש תקופת הסתגלות כיוון שהקרקפת ׳משתחררת׳ מחומרים כימיים שחשפנו אליה במשך שנים. ומתחילה להכיר מחדש חומרים טבעיים שמשפיעים בפחות מהירות על נראות ואופי השיער. לי יש שיער גלי הנוטה לחלק, מעט נפוח, עם בעיית נשירה רצינית. אולם, באופן בלתי צפוי: הופתעתי לטובה כמעט מכל שמפו שקיבלנו.

מקימאיה קיבלנו שמפו מוצק טבעי, מבוסס על חוחובה ומי סרפד.

הסרפד מחזק את שורשי השיער ועוזר למנוע נשירה, ושמן החוחובה מעניק לחות והזנה לקרקפת, מעבה את השיער ומשמן את זקיקי השיער – ובכך מונע יובש שמוביל לנשירת שיער. הערכים של קימאיה מאוד ברורים וניתן לראות זאת באתר שלהם. הם מייצרים סבונים טבעוניים, ללא פגיעה או ניסוי בבעלי חיים, ללא שימוש בפלסטיק וללא שימוש בשמן דקלים. האריזה: מינימלית. השמפו עטוף בנייר חום דקיק עם סרט נייר ממותג סביבו. 

הדבר הראשון שהפתיע אותי היה הריח שנשאר על השיער לאחר החפיפה. הסבון מלווה בריח צמחי מרענן שמזכיר לבנדר או נענע, ולא חולף לאחר החפיפה כפי שקרה לי עם סבונים אחרים בעבר. חפפתי בדיוק כפי שראיתי בסרטון ההדגמה באינסטגרם שלהם. מרטיבים טוב-טוב את השיער ואת השמפו. מקציפים את השמפו מעט בין הידיים, ומתחילים לחפוף בצורה מעגלית את השיער מהקרקפת והשורשים ועד הקצוות. אחרי שהשיער מלא בקצף משגע וריחני, משאירים אותו על השיער כדי לתת לחומרים הטבעיים להיספג. אחרי השטיפה, הסתרקתי ונתתי לשיער שלי להתבייש בצורה טבעית, ללא פן.

כיוון שלא חפפתי בשמפו טבעי מעל לשנה, ציפיתי לקירזול, לשומניות, לפריזיות מעצבנת, וזה פשוט לא קרה. לא אחרי שעה, לא אחרי שעתיים וגם לא שלוש. השיער שלי היה ריחני, רך, ובפעם הבאה שחפפתי אותו עברו ארבעה ימים שלמים מבלי שהוא נהיה שומני מדי.
רכיבים: מי סרפד, שמן זית, שמן קוקוס, שמן קיק, שמן שקדים מתוקים, חמאת קקאו, חמאת שיאה, שמן חוחובה, שמנים אתריים, NaOH מחיר: 26 ש״ח

מיכל לוין שלחה לנו את שמפו הנענע-פצ׳ולי שלה.

השמפו מיוצר בעבודת יד והגיע באריזת נייר ממותגת יפיפיה. ברשימת הרכיבים: שמנים למיניהם (זית, קיק, שקדים, קוקוס), חמאת שיאה, שמן דקל, שמן ארגן, ויטמין e צמחי, ושמנים אתריים (פצ׳ולי, נענע ולבנדר). בנוסף לכך, מקבלים חוברת נייר קטנה עם קטלוג המוצרים של מיכל ורשימת הקורסים בתחום הרוקחות הטבעית שהיא מעבירה. השמפו מריח נפלא, הלבנדר והפצ׳ולי מרגיעים והנענע מעוררת. גם במקלחת הזו חפפתי אותו הדבר, ונתתי לשיער להתייבש באוויר הפתוח.
במקרה הזה, שמתי לב שהשיער שלי מזכיר לי מעט את תקופת ההסתגלות הראשונית ההיא לפני שנתיים. אמנם לא בצורה מובהקת מדי, אבל הקרקפת שלי הייתה מעט שומנית והשיער שלי נותר לח עד החפיפה הבאה, שהגיעה במקרה הזה אחרי 48 שעות. מחיר: 30 ש״ח

בחבילה הבאה הוטל עליי לסקור שלושה סוגי שמפו מאותו היצרן: לילי רוז. עסק אקולוגי שעומד מאחוריו זוג שהתקרב לאמא אדמה לאחר לידת ילדיהם. מתוך הרצון להתקרב לטבע ולהכיר אלטרנטיבות שיטיבו עם הגוף והסביבה. קיבלתי מכתב שמשולב בו מדריך והסבר לכל שמפו.
לילי רוז יצרו שלושה סוגי שמפו – אחד לשיער כהה, השני לשיער רגיל, ואחד נוסף לשיער שומני.

אתחיל מהנראות. הסבונים נראים כמו סלעים קטנים שנמצאו במדבר. צבועים בצבעי אדמה שנוצרו באופן טבעי, והגיעו ארוזים בשקית בד, בחירה נהדרת ושימושית לאריזה. הריחות של הסבונים חזקים, ויתכן והדבר לא מתאים לכל אחד ואחת. הם מזכירים ריחות תבלין, פרחים ואדמה – אני באופן אישי מתחברת לכך.

התחלתי מהשמפו החום, שמתאים לשיער כהה – בדיוק כמו שיש לי. הוא מכיל אבקת שיקאקי שמסייעת לטיפול בקשקשים ומחזקת את זקיקי השיער. וכן שמן אתרי עץ התה שמכיל סגולות רבות ומשתמשים בו המון במוצרי שיער שונים, גם כשלא מדובר בחברות אקולוגיות.
החוויה שלי עם השמפו החום הייתה נהדרת. הריח נשאר אחרי החפיפה, והשומניות מהקרקפת נעלמה. השיער שלי היה מעט נפוח, אבל לא יבש. אציין שאני לא משתמשת במרכך, ויתכן ומי שכן משתמשת תחווה חוויה מעט אחרת.

בחפיפה הבאה השתמשתי בשמפו הורוד – ראסול ולבנדר. הוא מכיל שמן קוקוס, חימר מינראלי שנכרה במרוקו ושמן אתרי לבנדר שמכיל תכונות נוגדות קשקשים. התוצאה הייתה די זהה לחפיפה הקודמת, ולא חשתי בהבדל גדול מדי. השמפו הזה מתאים לשיער רגיל, כמו שיש לי פחות או יותר, ויתכן וזו הסיבה (כך שאין לי תלונות).

בחפיפה הבאה השתמשתי בשמפו הירוק המיועד לשיער שומני. ובכן, בגדול: אין לי שיער שומני, ויתכן וזה מסביר את התוצאה. הוא מכיל חימר ירוק, שמן אגוזי לוז, ושמן אתרי פטיט גרין שמעניק הרפיה ורוגע. הסתקרנתי משמפו שמכיל חימר. אבל למרות הצבע היפיפה ורשימת הרכיבים המרשימה, גיליתי שהמוצר לא מתאים לי. אחרי החפיפה חשתי גירודים קלים. מעין גירוי קליל בקרקפת שלא עבר עד החפיפה הבאה. אני לא יודעת אם העניין קשור לכך שחפפתי בכמה סוגי שמפו שונים (למרות שכולם עשויים מחומרים טבעיים וחולקים ברובם רכיבים משותפים), אבל במקרה הזה, השמפו לא התאים לסוג השיער שלי. מחיר: 40 ש״ח

גילוי נאות: השמפו הבא והאחרון שסקרתי הגיע מאחת מיצרניות הסבונים האהובות עליי בארץ. מכירים את העוגות האלו, שמרוב שהן יפות – לא בא לכן לאכול אותן? אז זה הסבונים של דניאלה מבוטיק עץ החיים. האישה המוכשרת הזו יוצרת סבונים מעולים שניחנים בשתי תכונות נהדרות: לא נגמרים ומתפרקים מהר, ונראים כמו יצירת אמנות.

השמפו שלה הגיע בקופסת נירוסטה קטנה וממותגת שאעשה בה שימוש חוזר בוודאות אם אסע לטיול או, בעזרת הששששם, לחו״ל (דרך אגב, זו עוד נקודת בונוס לסבונים מוצקים!). בחנות האינטרנטית דניאלה מציעה מספר סוגי שמפו לסוגי שיער שונים. עם אופציות ללא אריזה/ אריזת נייר/ ועם או בלי קופסה לטיולים. אני קיבלתי את השמפו המיועד לשיער רגיל עד יבש, שמכיל חומרים פעילי שטח עדינים שמקורם משמן קוקוס, ובנוסף שלל חומרים טבעיים לחיזוק והעשרת השיער – תמצית אלוורה, חלבון אורז, ויטמינים E ו-B5, גליצרין, שמן קוקוס, חמאת קקאו וחמאת מנגו.

חייבת לציין שעבורי, הריח של השמפו עוצמתי מדי. למרות ששוב מדובר בריח שמזכיר פרחי תבלין וצמחים, הפעם הדומיננטיות חזקה לי. אמנם, לאחר החפיפה הריח מתנדף די מהר, והשיער נותר רך ומלא נפח. חפפתי בשמפו הזה פעמיים, ובפעם השנייה הרגשתי צורך לפזר מעט שמן לשיער לאחר שהתייבש. מחיר: 42 ש״ח (כרגע 35.50 ש״ח כחלק ממבצע אביב, עד ה-25.3.21).

כדי לסכם, אתחיל מזה שכיף לדעת שיש מבחר כה רחב של יצרנים ויצרניות שעובדות קשה כדי לייצר מוצרים טבעיים, יצירתיים וטובים לגוף ולטבע בישראל. בעיניי, המחירים די נגישים ואם שומרים היטב על הסבונים, ניתן להשתמש בהם לאורך זמן. כל מה שצריך לעשות הוא להשתמש בסבוניות עם חורי ניקוז, כדי שהסבונים יוכלו להתייבש כראוי לאחר השימוש בהם.

אם הייתי צריכה לבחור, קימאיה הייתה הבחירה הראשונה שלי.(והאמת שבשמפו שלהם אני משתמשת מאז הסקירה). אבל אציין שוב שכל שיער הוא שונה ולכן לכל אחת מתאימים חומרים אחרים. ההסתגלות עלולה לקחת יותר או פחות זמן. העיקר הוא לאפשר לשיער שלכן להשתקם בסבלנות. מקווה שהצלחתי לעזור לכן, ואשמח לדעת איך הייתה החוויה שלכן במעבר לשמפו מוצק.

Translate